Test gyertya kezelés

Testgyertyával az adott egészségügyi zavarhoz kapcsolódó meridián pontokon, köldökbe helyezve, vagy kezelendő testrész feletti bőrfelületen, vagy csakrapontokon gyertyázhatunk. A bőrfelületre helyezve hő és enyhe vákuumhatással, füstgázaival, gőzeivel stimulálja az adott ponton található idegvégződéseket. A testgyertyával is ingerelhetők az akupunktúrás pontok, természetesen azok, amelyek ezen eszközzel hozzáférhetők. Ugyanakkor bioenergetikai hatásával segít helyreállítani az emberi szervezet összetett energetikai rendszerében betegség, rendellenesség, külső hatások miatt keletkezett működési rendellenességeit.

Mire jó a gyertyázás?

  • testi fájdalmak csillapítása,
  • anyagcsere rendellenességek,
  • energiablokkok oldása,
  • fejfájás, migrénes panaszok,
  • feszült állapot, stressz, idegesség,
  • mozgásszervi panaszok
  • méregtelenítés segítése.

Nem szabad gyertyázni seb fölött (viszont mellette igen, mert ez segíti a sebgyógyulást)

Hová tegyük a gyertyát konkrét esetekben?

Homloküreg, arcüreggyulladás esetén: a homlokon ill. az arcon ahol a fájdalmat érezzük Torokgyulladás esetén: az ádámcsutka alatti mélyedésbe helyezzük a gyertyát Köhögés esetén: az ádámcsutka alatti mélyedésbe ill. 2-3 cm-rel lejjebb Fogfájás esetén: az arcon ahol a fájdalmat érezzük Emésztési problémák, idegrendszeri problémák, ill. immunrendszer erősítése estén a köldökben gyertyázunk. Gyomorfájás esetén; köldök fölött 1-2 cm. Hasmenés esetén; 1-2 cm-re a köldöktől jobb ill. bal oldalt

Székrekedés esetén; köldök alatt 1-2 cm Végtag fájdalom esetén oda helyezzük a gyertyát ahol a fájdalmat érezzük.

Mire jó a fülgyertya?

Még javában tart a parlagfű allergia szezon, máris a nyakunkon az őszi hideg, szeles, párás idő okozta fülfájás, fülgyulladás. Sok esetben ez a megfázások szövődménye, és mint minden betegséget, ezt is jó minél előbb kezelni. A fülfájás megelőzésére és gyógyítására már az ókor óta elterjedt és kedvelt módszer a fülgyertyázás. Már az ókor óta elterjedt és kedvelt módszer a fülgyertyázás. Indiában, Tibetben, Közép- és Dél-Amerikában ma is végzik a fül gyógynövényekkel való füstölését és a fülgyertyázást.

Ez a természetes gyógymód teljesen fájdalommentes és veszélytelen. Alkalmazzák: nátha, influenza, arcüreg gyulladás, mandula gyulladás, fülfájás /hallójárat gyulladás/, fülbe sugárzó fülkörnyéki fájdalom, füldugulás, fejfájás, szédülés, fokozott fülzsírtermelődés kezelésére, a tünetek enyhítésére. Hatását természetes hatóanyagok pl. illóolajok hozzáadásával növelhetjük. Ilyenkor a gyertya belső felületét impregnáljuk vagy merítőviaszba adagoljuk a hatóanyagokat.

A fülgyertyázás egy egyszerű, otthon is elvégezhető természetes gyógymód. Rendszeres használata segít a relaxálásban és a fülzsír természetes eltávolításában.

A fülgyertya melege és gőzei a fülzsírt megduzzasztják, képlékenyen tartják, így az pár napon belül magától kiürül. Érdemes akkor is alkalmaznunk a fülgyertyát, ha egészségesek vagyunk, ekkor havonta egy alkalommal elegendő a használata, míg probléma esetén a szakirodalom napi egy-egy gyertya elégetését javasolja mindkét fülön legfeljebb 5-7 napig.

Mire kell figyelni fülgyertyázáskor?

Mivel a fül páros szerv, ezért feltétlenül szükséges egy kezelés alkalmával mindkét fület kezelni. Fontos, hogy betartsuk a használati útmutató előírásait és az alapvető tűzvédelmi szabályokat. A kezelés után egy napig lehetőleg tartsuk a fület melegen és szárazon, ne merüljünk víz alá, kerüljük a huzatos környezetet. A fülgyertyázás nem csupán kezelés, hanem relaxációs folyamat: a gyertya használata során komoly hangsúlyt kell fektetni a megfelelő relaxációs, nyugodt környezetre, a kezelést megelőző fülkörnyéki masszázsra.

Célszerű kisebb mennyiségű folyadék - tea – ivása a kezelés előtt és után. A fülgyertya kezelés napján és lehetőleg még a következő napon is kerüljük a repülést, strandolást, úszást, huzatot. A fülgyertya kezelés hatásmechanizmusa: A fülgyertya lassan, kb. 10-15 perc alatt ég el, ez alatt hőhatás keletkezik, mely átterjed a fülre, valamint a fül belsejére is.

Mivel a gyertya cső alakú, az égő láng alatt légritka tér keletkezik, amely vákuumhatást eredményez. A szívóhatás következtében a kezelt zónák területén vérbőség keletkezik, nő a véráramlás sebessége. Ezáltal elszállítódnak a salakanyagok, megindul a váladékfolyás.

A kéményhatás révén ezek egy része kijut a fülből és a gyertya belsejében lerakódik. Az ingerek a fülön található reflexzónákra is hatnak, stimulálva többek között a garat nyirokrendszerét. E fülakupunktúrás pontokat nehéz kezelni, mert a külső hallójárat mélyén, a dobhártya közelében helyezkednek el. A fülgyertya azonban ezeket a rejtett területeket is eléri. Az inger a dobhártya közvetítésével eljut a középfül csontjain /kalapács, üllő, kengyel/keresztül a belső fül területére is, s itt hat az egyensúlyi szervekre /Corti-szerv/. A vákuum- és hőhatás elősegíti a külső és középfül közötti nyomáskiegyenlítődést, és az Eustach-kürtön keresztül hat a garat képleteire is.

Fülgyertyázás

A fülgyertya használatának javallatai és ellenjavallatai:
A gyertya alkalmas általános méregtelenítésre, a különböző betegségek kiegészítő kezelésére, a tünetek megszüntetésére, illetve enyhítésére.

A fülgyertya kezelés a következő betegségek, panaszok esetén segít: fül keringési zavarai; füldugulás megszüntetésére fül-, homlok- és melléküregek gyulladásai; halláscsökkenés; fejfájás, migrénes panaszok; nátha, megfázás, szénanátha; feszült állapot, stressz, idegesség; szédülés; energiaáramlást akadályozó blokkok.

Nem szabad, heges dobhártya, vagy a dobhártya hiánya esetében a hallójáratban gyertyázni! Ilyenkor a fülcimpa mögötti mélyedésben gyertyázunk. Nem alkalmazható a módszer perforált dobhártya esetén, illetve, ha a beteg a gyertya anyagára allergiás.

A csakrák gyertyázása

A "csakra" szanszkrit szó, jelentése kerék.
A sok ezer esztendős hindu bölcselet alapján az ember lényegesen több, mint kézzelfogható hús-vér testrészek halmaza. Rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amelyek szinte fontosabbak a fizikai testnél. Ilyen belső, láthatatlan energiaközpontok a csakrák is, amelyek a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerinc tövétől a fejtetőig.

A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban.
Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket.
Hét fő csakra létezik, amiket az életerőt (prána) szállító vezeték, csatorna, a szusumna, vagy másképp nádi kapcsol össze. A csakrákon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját.

A hét fő csakra:

Gyökér-, Szakrális-, Napfonat-, Szív-, Torok-, Homlok-, Korona-csakra.
Hogy valóban el tudjuk képzelni helyüket a „testünkben”, egy-egy belső-elválasztású mirigyhez vagy idegfonathoz kapcsolhatjuk őket;
a Gyökér-csakrát a mellékveséhez, az Szakrális-csakránkat az ivarmirigyekhez,
Napfonatunk a hasnyálmirigyhez, Szívközpontunk a csecsemőmirigyhez, Torok-csakránk a pajzsmirigyhez,
a Homlok-csakránk az agyalapi mirigyhez, míg Korona-csakránk a tobozmiriggyel áll összefüggésben.

Előfordul, hogy a csakrák közt lévő harmónia, energia áramlás, betegség vagy stressz miatt felborul.
Ebben az esetben nagy segítségünkre lehet a csakrák kitisztítása,
a megfelelő energia áramlás, a csakrák közti harmónia visszaállítása csakragyertyázással.